Historiek van de Sint Margrietfeesten.

Vooreerst even Nieuwenhove voorstellen..

Nieuwenhove is een gehucht van de Belgische stad Waregem. Het ligt op ongeveer drie kilometer van het stadscentrum van Waregem.
Het gehucht heeft zijn eigen parochie en kerk, genoemd naar de Heilige Margaretha. In 1935 werd ze opgericht.
De eerste kerk op deze parochie dateert van 1894 en werd in 1973 gesloopt. Rechtover het oude kerkje kwam de nieuwe kerk.
Ze werd gebouwd in 1971 en staat op de hoek van de Remi Vanmeerhaeghestraat, de Oblatenstraat en de Platanendreef.
Een bezienswaardigheid is 't Goed te Nieuwenhove, een versterkte hoeve, juist aan de rand van de dorpskern.
In Nieuwenhove is voetbalclub Racing Waregem gevestigd in het Mirakelstadion.
In Nieuwenhove zijn er ook de jaarlijkse Sint-Margrietfeesten, telkens het 3de weekend van juli.

Hieronder gaan we wat dieper in op de historiek van de feesten...

Voor en na 1933

Voor de eerste wereldoorlog bestonden er twee kermissende Margrietfeesten en de paarderennen begin september. De paarderennen werden gehouden in de weiden naast de Gaverbeek.
In 1933 werden de laatste wedrennen gelopen en er bestond maar één kermis meer: de Margaretafeesten, die gespreid werden over twee wijkfeesten. De Margrietfeesten en die van het wijkcomité De Halve Maan - Blauwe zwaan.

Vanaf 1975

Jarenlang werden de feesten georganiseerd door eenzelfde groep, maar vanaf 1975 namen de jongeren de leiding over en werden er nieuwe feestelijkheden gehouden.
Ieder jaar werd geprobeerd om attractieve evenementen op poten te zetten: o.a. volkspelen, voetbalwedstrijden, concerten, marketb, vinkenzetting, duivenvlucht, cyclocross, veeprijskamp enz.
Er waren ook optredens van stuntmannen zoals John Massis en Joe Alcatraz. Zaterdags werd de kermis ingezet met een verzorgde eucharistieviering waar soms nieuwenhoofs talent optrad. Op zondag was de jaarlijkse BBQ en 's namiddags werd een wielerwedstrijd georganiseerd.

Voor 1988

De uitschieters waren de organisatie van de twee folkloristische stoeten in 1980 en 1984. Klap op de vuurpijl was natuurlijk het opnieuw organiseren van de Margaretaprocessie op 21 juli 1985. Vertegenwoordigers van alle Nieuwenhoofse organisaties werkten mee aan dit initiatief.

Tot in 1988 werden de Margrietfeesten gehouden. Tot dan zorgde het feestcomité St.-Margriet voor jaarlijkse feestmomenten. Nieuwenhove had een kermis om U tegen te zeggen. Maar in 1989 dreigde het St.-Margriet weekend voorbij te gaan zonder feesten. Het comité hield het voor bekeken.

 Vanaf 1989

De toenmalige leiding van de Chiro stak echter de hoofden bij elkaar. Dat resulteerde in de stichting van een mirakelcomité en de eerste mirakelfeesten in het "Dorp der mirakelen".
De eerste mirakelfeesten beperkten zich tot 1 dag bestaande uit: een gezinsBBQ, een miss en mister Nieuwenhove verkiezing en het optreden van een dansorkest.
Omdat geen startkapitaal beschikbaar was vond alles plaats in openlucht tussen het groen van het mirakelplein, het vroegere racingplein.
De basis was gelegd en jaar na jaar groeiden de mirakelfeesten tot een volwaardige kermis met tent waarbij de chiroleiding en oud-leiding de handen in elkaar sloegen.
Na 8 jaar en op een ogenblik dat Nieuwenhove veel te veel kermissen telde hield ook het mirakelcomité op in 1996.

 

Vanaf 1997

In 1997 werd een feestprogramma opgebouwd rond café De Gilde met activiteiten voor jong en oud: koffietafel, karaoke, eucharistie, vinkenzetting, wielerwedstrijd, grootse showparade, BBQ, Vlaamse kermis met kinderanimatie en prijskaarting. Nadien ging het bergaf en viel de organisatie wat stil.

2008

Maar, in 2008 werd een nieuw bestuur opgericht die nieuw leven zou inblazen in kermis onder de naam de Sint Margrietfeesten.
het bestuur genaamd, feestcomité Nieuwenhove, bestond voornamelijk uit oud leiding van de Chiro.

 

De eerste editie van de vernieuwde sintmargrietfeesten vond plaats in een tent op de parking van café De Gilde, er was destijds een samenwerking tussen de toenmalige cafébazen en het comité.


Voor de eerste editie werd onmiddellijk gekozen om een volledig weekend activiteiten te voorzien in de feesttent. Zo was er op vrijdag een congé-inzet als opening van de feesten. Op zaterdag werd een kaarting, een optreden van "De gestemde Snaren", een kinderrommelmarkt en op zondag een gezinsbarbeque georganiseerd.
Verder was er op het graspleintje amusement bij de chirojongens tijdens hun jaarlijkse koordetrekking en de spectaculaire activiteit "Klimmen of verzuipen".

De eerste editie was meteen een schot in de roos. De Ninovieters waren blij dat hun feesten terug waren en waren al aan het verlangen naar een volgende editie.

    

2009

De tweede editie ging door op de speelplaats van de Vrije Basisschool (oude jongensschool) recht tegenover de parking van De gilde. Deze locatie was beter geschikt om de feesten te organiseren. Zo was er een vaste tegelvloer ipv steentjes, voldoende sanitair en een lokaal van de school die kon gebruikt worden als hoofdkwartier van het bestuur. De beschikbare ruimte was ook heel wat groter. 

Het programma werd dit jaar uitgebreid met een een foto-zoektocht en werd er voor de eerste keer een "zwijntje aan het spit" geserveerd op zondag.

Het bestuur kende een uitbreiding en bestond uit volgende personen: Ellen Mestagh, Lies De Witte, Stijn Dewaele, Kurt Deweer, Dirk Mestagh, Tom Ravelingien, Niels Vergote 


 

 

 

2010

In 2010 vierden we 75 jaar Nieuwenhove tijdens het feestweekend. Er was de voorstelling van het boek "75 jaar Nieuwenhove", een folk & zumba dans-initiatie, live optreden van "Deronderuit" en een grandioos vuurwerk in het Goed Ter Nieuwenhove met een spetterende fuif achteraf. De vaste activiteiten bleven, zoals de rommelmarkt, mirakeltocht, kaarting, aperitiefconcert en bbq. Op zondag worden er verse pannenkoeken gebakken in de feesttent, wat uiteindelijk een hels werk bleek te zijn! De chirojongens deden hun 13de koordetrekking en voor de eerste maal een kooi-voetbaltornooi.

     

 

2011

Dit werkjaar verwelkomen we 2 nieuwe bestuursleden, nl Steven Vanhoute & Thomas Vankeerbilck. We nemen ook afscheid van Tom Ravelingien wegens een verhuis naar het buitenland. 

Het programma wordt aangevuld met een seniorennamiddag op vrijdag met een optreden van Paul Bruna. zaterdagavond was er een optreden van "Along comes Mary" een 40s,50s &60s swingband.

Er is ook een actie om banners op te hangen aan de ramen van de woningen. Deze mogen op een originele manier opgehangen worden en dingen mee naar een prijs.

De wandeltocht op zaterdag valt in het water. Het regent constant en de herfst lijkt wel in het land. Warme koffie wordt rondgebracht naar de tussenstops. Gelukkig zijn er toch heel wat deelnemers die het gure weer trotseren. De ijsjes onderweg als beloning werden toch smakelijk opgegeten.

      

2012

 

2013

 2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

Afgelasting door corona-virus

Historiek feesten

(binnenkort meer info...)

Gebruikte bronnen:

* Boek 75 jaar Nieuwenhove  - opgemaakt door het boekcomité 2010
* Artikel "Het Wekelijks Nieuws" 6 juni 2008
* Foto "Google streetview"
* Wikipedia